- Štítky blogu
- praní
- impregnace
- softshell
- tibetská houba
- kefír
Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.
Tibetská houba
Tibetská (kefírová) houba (kefírová zrna) je společenství bakterií a mléčných a octových kvasinek (mikroorganismy se živí zejména mléčnou laktózou) , které vzhledově připomíná houbu krémové barvy nebo růžičky květáku, je původem z Kavkazu a Tibetu.
Tibetská houba a její účinky jsou známé nejméně 5000 roků a používá se podobně jako kvásek. Tibetská houba je zdrojem laktobakterií, lehce stavitelných bílkovin, tuků,vitamínů (A, D a E), minerálů (zinek, železo, selen, měď a molybden). V případě tibetské houby se nejedná o houbu, ale pouze o seskupení unikátních mikroorganismů, které se živí mléčnou laktózou, vzhledově připomínajících malé bílé „květáčky“.
Příprava kefírového nápoje (probiotické mléko) z Tibetské houby
1 lžíce tibetské houby zalijeme 250 - 500ml nesvařeného mléka a necháme macerovat 20-24 hodin při pokojové teplotě (probíhají tam fermentační procesy, kdy z cukrů vznikají kyseliny a CO2), následně promícháme a scedíme přes cedník , propereme a vrátíme do sklenice a opět zalijeme mlékem . Po 21 dnech denního pití je dobré dát si pauzu.
- zdravá houba se po cca 14 dnech zdvojnásobí, pak lze množství dělit na polovinu
- při špatném proplachování se začne na houbě vytvářet sliz, takto vyrobené mléko nelze pít
- pokud dáme zpět do sklenice s tibetskou houbou i trošku hotového kefíru, urychlují to její růst a fermentaci
- při přípravě kefíru nepoužívejte kovové předměty, houba může černat a ztrácí účinek
- při přípravě nepoužívejte vysokou teplotu a chemické prostředky (zbytkové množství při omývání saponátem)
- pokud chceme hustější kefír, použijte pomalejší fermentaci v ledničce - dozraje po cca 7 dnech
Skladování: houba musí být vždy zalita mlékem, skladujeme v lednici, pro dlouhodobější skladování houby je ale vhodný mrazák, do kterého můžete umístit malý kousek houby ponořený do mléka.
Dlouhodobé skladování: např. 2 lžičky dejte do malé sklenice s víkem, naplňte do 2/3 mlékem a uložte do mrazáku. Vydrží vám tam i několik let. Je to vaše zásoba v případě, že se vám s houbičkami něco stane.
- houba, která hladoví, zčerná a ztratí své blahodárné účinky
Chuť nápoje: jako zákys nebo podmáslí
Alternativně můžeme použít vodu a tibetskou houbu a třtinový cukr v poměru 1 : 1
Zakysaná smetana:
Vyrobíme úplně stejně jako kefír, jen místo mléka použijeme smetanu.
Tvaroh:
Z hotového kefíru si můžete velmi jednoduše vyrobit chutný a zdravý tvaroh. Stačí velmi pozvolna zahřát kefír na teplotu přibližně 35 - 40°C (pro měkký tvaroh), čím teplejší, tím bude tvaroh tvrdší, a potom kefír přecedit přes hustou tkaninu a nechat odkapat cca 1-2 hodiny . Sebraný tvaroh pak můžete použít podle chuti. Například ušlehat s trochou mléka, osolit, vmíchat nasekané bylinky a máte tvarohovou pomazánku. Nebo výborný i na pečení buchet.
Sýr - chuťově připomíná Palouček:
Hotový kefír necháme přecedit přes hustou tkaninu. Cca 20-24 hodin. V tkanině sebereme vzniklý sýr a používáme dál třeba na pomazánku nebo jen tak na namázání. Vykapaná tekutina je syrovátka tu můžeme vypít, nebo použít pro další recepty.
Pokud vás zaujala Tibetská houbička doporučuji sehnat v okolí, pokud se vám nepodaří sehnat, napište mi na email minibuticek@seznam.cz a určitě se domluvíme .